Tag Archives: 上海后花园JRL

Shelter on a Rock / ESPACE VITAL architecture

first_img “COPY” Houses Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/907335/shelter-on-a-rock-espace-vital-architecture Clipboard CopyHouses•Sherbrooke, Canada Photographs:  Stéphane LemireSite:Densely wooded lot of 11,792 m²Project Architect And Designer:Paul FaucherAssisted By:Dominick LamontagneCity:SherbrookeCountry:CanadaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Stéphane LemireRecommended ProductsDoorsSky-FrameInsulated Sliding Doors – Sky-Frame ArcDoorsGorter HatchesRoof Hatch – RHT AluminiumWindowsFAKRORoof Windows – FPP-V preSelect MAXEnclosures / Double Skin FacadesAlucoilStructural Honeycomb Panels – LarcoreText description provided by the architects. Characterized by an impressive overhang, the flow of interior and exterior spaces and the creative use of a double ground level, the project draws its roots in the work of the modernist architect Richard Neutra who shaped the built environment in the Californian desert.Save this picture!© Stéphane LemireRight from the first visit the architects noticed that the clients had adopted the rock mound for their base camp. They had built a floating deck on its top giving a sense of owning the site and offering views of the surrounding forest. This platform inspired the conceptual approach for the project: delicately dropping a deck on the mound and carrying the aerial effect with a transparent livable bridge. The idea of creating a symbiosis between the house and the topography, along with the audacious design, seduced the open-minded couple who are nature lovers as well as contemporary art enthusiasts.Save this picture!Ground floor planSave this picture!1st floor planIn a bold horizontal and aerial gesture, the structure stretches from the rock mound to the north extremity of the house where the master bedroom is nested. Along the way it takes foot on two massive concrete plans that bring stability to the composition, both structurally and visually, and are the expression of the desire for shelter.Save this picture!© Stéphane LemireThe challenge was to maintain this lightness while including the programmatic needs. The answer was the use of grafted modules clearly expressed and painted black for the entrance and staircase that keep the transparency with abundant glazing. The solid/void composition is thus harmonized. The facades are also brought to life with the Corten-clad modules containing storage.Save this picture!© Stéphane LemireIn the same manner as the original camping installations, the building aims to simply satisfy basic needs. Entrance facing the stairs, workspace with an oversized garage door, office and utilities share the lower level. Upstairs, the open-plan living area in the transparent bridge, the master bedroom on the north side. A central block containing the pantry, storage spaces and bathroom serving as a transition space between the public and private areas.Save this picture!© Stéphane LemireVoluntarily minimalist, the layout lets the environment be in the forefront by penetrating all the interior spaces. The occupants have the feeling of living outside and can enjoy the seasonally ever-changing shapes, colors, lighting and patterns the nature offers.Project gallerySee allShow lessCeviv Winery / ReisarchitetturaSelected ProjectsHarvard Announces the 2019 Richard Rogers FellowsArchitecture News Share Shelter on a Rock / ESPACE VITAL architecture Year:  ArchDaily Shelter on a Rock / ESPACE VITAL architectureSave this projectSaveShelter on a Rock / ESPACE VITAL architecture Canada Architects: ESPACE VITAL architecture Area Area of this architecture project Area:  240 m² Year Completion year of this architecture project CopyAbout this officeESPACE VITAL architectureOfficeFollowProductsGlassSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesSherbrookeCanadaPublished on December 10, 2018Cite: “Shelter on a Rock / ESPACE VITAL architecture” 10 Dec 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogShowerhansgroheShowers – RainfinityGlass3MGlass Finish – FASARA™ GeometricPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Zenith® Premium SeriesMetal PanelsTECU®Copper Surface – Patina_VariationsBeams / PillarsLunawoodThermowood Frames and BearersMembranesEffisusFaçade Fire Weatherproofing Solutions in Design District Project LondonSkylightsVELUX CommercialModular Skylight Ridgelight in Office BuildingSwitchesJUNGLight Switch – LS PlusCurtain WallsRabel Aluminium SystemsSpider System – Rabel 15000 Super ThermalWindowspanoramah!®ah! Soft CloseWoodAustralian Sustainable Hardwoods (ASH)American Oak by ASHChairs / StoolsOKHADining Chair – BarnettMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Save this picture!© Stéphane Lemire+ 14Curated by Fernanda Castro Share Photographs ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/907335/shelter-on-a-rock-espace-vital-architecture Clipboard “COPY” 2017last_img read more